Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Πίασε ένα νεράκι


Για να μη λέτε πως όλο γκρινιάζω και μιζεριάζω σήμερα θα αρχίσω γράφοντας για κάτι καλό. Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλή τον κύριο Νικήτα Νικητάκο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δημιούργησαν μια πλωτή αυτόνομη μονάδα αφαλάτωσης νερού. Φανταστείτε πως είναι μια ρυμουλκούμενη πλατφόρμα, που παίρνει ενέργεια από μια ανεμογεννήτρια, δεν επηρεάζεται από τα κύματα στο Αιγαίο και με ελάχιστο κόστος αφαλατώνει το νερό της θάλασσας. Αυτή η μονάδα έχει στηθεί στην Ηρακλειά και λειτουργεί κανονικά παράγοντας 70 τόνους νερού την ημέρα. Συμπληρώνω πως δεν χρειάζεται χειριστή καθώς ελέγχεται μέσω δικτύου GPRS και πως συνοδεύεται και από φωτοβολταϊκό σύστημα σε περίπτωση που πάθει ζημιά η ανεμογεννήτρια. Στο http://technologein.pathfinder.gr/desalination/ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες καθώς και φωτογραφίες και βίντεο από αυτή την προσπάθεια. Επίσης επειδή η μονάδα είναι πλωτή μπορεί και παίρνει νερό από μεγαλύτερο βάθος παράγοντας τελικό προϊόν πολύ καλύτερης ποιότητας σε σχέση με αυτό που παράγεται από τις αντίστοιχες χερσαίες μονάδες γιατί αυτές τροφοδοτούνται με νερό που βρίσκεται κοντά στα παράλια και έχει διάφορες προσμίξεις. Μακάρι να κατασκευαστούν πολλές τέτοιες πλατφόρμες και να αποκτήσουν όλα τα μικρά νησιά επάρκεια σε νερό και να μην απαιτείται η ακριβή μεταφορά νερού με πλοία. Αν όμως σας εκμυστηρευτώ πως στο μυαλό μου είναι δικαιολογίες του τύπου: «δεν θέλουμε την πλατφόρμα γιατί μας χαλά το οπτικό μας περιβάλλον ή την θέλουμε αλλά δεν υπάρχουν λεφτά για να την φτιάξουμε», θα με πείτε απαισιόδοξο ή απλά ρεαλιστή;

Και μια και γκρίνιαξα λίγο στο τέλος ας συνεχίσω στους γνωστούς μου ρυθμούς. Θυμάμαι το καλοκαίρι που τσακωνόμουν με έναν φίλο όταν του έλεγα πως οι Έλληνες είναι απίστευτα σπάταλοι με το νερό και εκείνος με έλεγε υπερβολικό. Αφιερωμένο σε αυτόν το επόμενο κομμάτι του ημερολογίου μου (απέχθειας στον κόσμο τον κακό).


Τετάρτη 5-7-2008

Είναι ένας τύπος (ή τύπισσα) που μένει κάποια στενά πιο πάνω από εμένα που έχει μια κακιά συνήθεια, θέλει να βλέπει το πεζοδρόμιο του καθαρό. Πριν πω γιατί είναι αυτό κακιά συνήθεια να αναφέρω γιατί δεν ξέρω αν είναι άντρας ή γυναίκα, γιατί ποτέ δεν τον έχω δει αλλά έχω δει τα έργα του. Πολύ συχνά το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι του είναι γεμάτο νερά. Προφανώς αυτός (ή αυτή) καθαρίζει το πεζοδρόμιο. Σήμερα είδα πως το κάνει. Βγάζει ένα λάστιχο από το κλειστό πατζούρι! Ναι από το κλειστό. Και ρίχνει πολλά λίτρα νερού, προσπαθώντας να μετακινήσει την κάθε γόπα και το κάθε φυλλαράκι από το πεζοδρόμιο μόνο με την πίεση του νερού, και κάποια στιγμή το καταφέρνει.

Απλά να θυμίσω πως τα υδατικά αποθέματα για την πρωτεύουσα παρουσιάζουν 40% μείωση σε σχέση με πέρυσι. Τα αποθέματα είναι οριακά κάτω από τα όρια ασφαλείας. Αν δεν βρέξει σύντομα και αν συνεχίσει η γαμημένη κωλόζεστη (δεν αντέχω να βλέπω Χριστουγεννιάτικα στολίδια στα μαγαζιά και να γυρνάω με τα κοντομάνικα) υπάρχει πιθανότητα για την λήψη εκτάκτων μέτρων.


Πέμπτη 6-7-2008

Γύρισα από τη δουλειά στο σπίτι στις δέκα και μισή και όπως έτρωγα, είπα να ανοίξω το χαζοκούτι να δω τίποτα. Έπεσα σε ένα παιχνίδι όπου κάποιος (μάλλον καλωδιωμένος με κάποιο τρόπο) απαντά σε απίστευτα προσβλητικές και προσωπικές ερωτήσεις (του στυλ «σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος επίτηδες για να σε παντρευτεί ο φίλος σου;») και μετά λέει μια φωνή αν είπες αλήθεια ή ψέματα (αν έγινες ρόμπα ή ξεφτίλα δηλαδή) και μετά παίρνεις φράγκα. Που ζούμε ρε; Στην πυρά και οι παίχτες και οι συγγενείς τους και οι παπάρες που βγάζουν αυτή τη μαλακία στον αέρα. «Ήμαρτον!» που λέει και ο Γεωργίου…


Σας αφήνω προς το παρόν. Μάλλον θα τα ξαναπούμε την Κυριακή για να σχολιάσουμε και τα ποδοσφαιρικά.

Καλό τέτοιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: