Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Πολύ ζέστη φίλτατοι...

"Συνοπτική μετάφραση: Ο Ραούλ της Ρεάλ παίρνει 15.000Ε την ημέρα, ενώ ο Χουάν Λόπεζ, μηχανικός αυτοκινήτων παίρνει 37Ε την ημέρα"

Πολύ καιρό έχω να φτιάξω τεύχος ΝΙΟΥΣΛΕΤΕ, και ακόμα περισσότερο να κάνω ανάρτηση στο blog μου. Αλλά όλα κάποτε αλλάζουν. Όπως το χάλι μας, που από μαύρο γίνεται μαυρότερο. Όπως βλέπετε άλλαξα και τη μορφή της σελίδας. Χρειαζόταν μια ανανέωση, και ήθελα να της βάλω λίγο πιο βυσσινί χρώματα για τιμήσω τα Προοδευτικάνικα μου αισθήματα. Κατέβασα κάτι φωτογραφίες από το http://vissiniclubnogate.blogspot.com/, (ένα πραγματικά πολύ καλό site, που θυμίζει λίγο πως με το να είσαι οπαδός δεν είσαι απαραίτητα και λοβοτομημένος, ναι υπάρχουν σκεπτόμενοι οπαδοί) και θυμήθηκα κάποιες πολύ συγκινητικές στιγμές από τα παιδικά μου χρόνια, όλες γύρω από το γήπεδο της Νίκαιας. Έτσι μου ήρθε στο μυαλό η κουβέντα που είχαμε κάνει τις προάλλες με έναν φίλο (που περίπου τη σχολιάζει η φωτογραφία που βλέπετε πάνω), πως κάποιοι (έστω και λίγοι) παίρνουν 100.000 την εβδομάδα και εγώ ξελαρυγγιάζομαι με τα πιτσιρίκια για να βγάλω ένα χιλιάρικο το μήνα (όταν έχει δουλειά, γιατί τώρα το καλοκαίρι παίζει πίκρα), και συγχρόνως θυμάμαι τον Ψωμιάδη να λέει χτες βράδυ σε ένα δελτίο ειδήσεων πάνω κάτω: έλα μωρέ και τι έγινε που πήρε κάποιος πολιτικός δυο τρία χιλιάρικα. Θα μου πείτε πως λαϊκίζω, αλλά για μένα τα δυο χιλιάρικα είναι πέντε νοίκια και είναι σημαντικό ποσό. Αλλά εγώ δεν είμαι βουλευτής, ώστε να ψηφίζω διάταξη σύμφωνα με την οποία θα γίνονται συνεδριάσεις στη Βουλή, μόνο τρεις εβδομάδες το μήνα, ώστε την τέταρτη να μπορώ να αλωνίζω για να μαζεύω κουκιά.

Επίσης πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το πόσο χαζός είναι ο κόσμος γύρω μας, ή το πόσο χαζός το παίζει γιατί φοβάται να αντιδράσει. Έβλεπα τις προάλλες τον Ευαγγελάτο να έχει κάνει τρελό θέμα στο δελτίο του, γιατί δύο βενζινάδικα στον ίδιο δρόμο, ένα Shell και ένα ελεύθερο πρατήριο είχαν διαφορετική τιμή στη βενζίνη, εννοώντας σαφώς πως ο τύπος που έχει το Shell κλέβει. Συγνώμη ρε φίλε, ίδια τιμή έχει η μπύρα μύθος και η μπύρα φίσερ; Ίδια τιμή έχει το γάλα Δέλτα και το γάλα Αγνό; Ίδια τιμή έχει το σαμπουάν μάρκας και το αντίστοιχο ιδιωτικής ετικέτας; Πρέπει να είσαι επιστήμονας για να καταλάβεις πως η κάθε εταιρεία πουλάει το ίδιο προϊόν σε διαφορετική τιμή; Πρέπει να έχεις ειδικές γνώσεις για να ξέρεις πως από τα 1,26Ε που κάνει το λίτρο η βενζίνη, τα 56,7 λεπτά κοστίζει η πρώτη ύλη, 56,7 είναι οι φόροι, και τα 12,6 τα μοιράζονται η εταιρεία, ο μεταφορέας, και ο πρατηριούχος; Δεν λέω πως οι βενζινάδες είναι όλοι λουλούδια, και πως δεν βγάζουν φράγκα, αλλά δεν φταίνε αυτοί για την τιμή της βενζίνης. Και εμένα ο πατέρας μου βενζινάς ήταν, και δούλευε 12 ώρες την ημέρα.

Πραγματικά ένιωσα θλίψη όταν διάβασα πως έρευνα που έγινε σε αμερικάνικα πανεπιστήμια έδειξε πως το facebook είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, μαζί με το σεξ και την μπύρα, το πρώτο είναι το ipod. Ίσως γι' αυτό έσβησα το προφίλ μου από το facebook, εξάλλου αρκετό χρόνο χαλάω σε μαλακίες, είπα να κόψω την μία.

Αλλάζω θέμα και πάω στις καθιερωμένες φωτιές. Απλά αντιγράφω μια ατάκα από τον «Καιρό» του Γ.Τετράδη από την Ελευθεροτυπία. «Ευτυχώς, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή… Ηλίθιοι.» Γιατί δράμα είναι να χάσει κάποιος το αυθαίρετο του, που ήταν φτιαγμένο στην καρδιά ενός δάσους, και όχι ο καυτός αέρας που πνίγει την Αθήνα επειδή δεν υπάρχει πλέον η Πάρνηθα για να δροσίζεται το βοριαδάκι.

Και για να πούμε και τίποτα ευχάριστο, να πω ένα ευχαριστώ στον Σωκράτη Μάλαμα για την συναυλία που έκανε τις προάλλες στον Βύρωνα. Βγαλμένος από τα παλιά. Υπέροχος.


Και για να κλείσω, θα σας ενημερώσω για μια πολύ ανησυχητική είδηση που διάβασα. ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ; Κατά μέσο όρο ο καθένας μας πίνει 39 λίτρα μπύρας κάθε χρόνο, ενώ ο μέσος Ευρωπαίος πίνει 80. Για να σοβαρευτούμε...

2 σχόλια:

trotos είπε...

Oh my god...
τι έγινε ρε συ από που το ξέθαψες το blogακι σου και γράφεις πραγματάκια;

κάτσε να δεις τι έχει να γίνει στην Ανδαλουσία από ζέστη.

Christoforos είπε...

Γουστάρω κάργα τα νέα χρώματα. Όμως ειναι λιγο λιγοτερο βυσιννι απο την ακριβη αποχρωση η μου φαινεται;

Ώστε εφυγες απο το facebook? θα σε ξαναβαλουμε με το ζορι. Και θα σου παρουμε κι ενα iPod για να στανιαρεις.

Καλως ήρθες πισω στη συντροφια των ενεργων bloggers. Κρατα γερα με τη ζέστη.

Χ.