Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Προβληματισμοί

  Τη συγκεκριμένη φωτογραφία την πήρα από το ιστολόγιο  http://helstats.blogspot.com/ που βλέπει με ένα διαφορετικό μάτι, το τι σημαίνει στατιστική μελέτη. Προσωπικά ένας από τους λόγους που αν και το θέλω δεν ξέρω τι να γράψω πλέον στο ιστολόγιο μου (όσο φτιάχνω σιγάααα σιγάααα το νέο τεύχος του ΝΙΟΥΣΛΕΤΕ) είναι όλο αυτό το μπάχαλο που γίνεται με τις θέσεις και τις απόψεις  που έχουν όλοι για κάθε θέμα που απασχολεί τον τόπο, και με βομβαρδίζουν καθημερινά. Ειδικά για τόσο πολύπλοκα θέματα όπως η στάση μας απέναντι στο μνημόνιο, ακριβώς επειδή όλοι ξέρουν πως οτιδήποτε πουν θα γίνει αυτό που θέλει η τρόικα και η "σοσιαλιστική" μαριονέτα της, προσπαθούν να δημιουργήσουν απόψεις τόσο ειδικές και τόσο τεχνικές όπου ούτε και οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνουν. Και επειδή ξέρουν πως ότι και να πουν δεν είναι ούτε απολύτως σωστό, ούτε απολύτως λάθος τσακώνονται σαν τα κοκόρια στις κάμερες για να δείξουν πως πράγματι ξέρουν τι λένε ώστε να πείσουν κάποιον. Γιατί αν ρωτήσουμε οποιονδήποτε απλό άνθρωπο που υποστηρίζει έναν πολιτικό ή μία παράταξη, ποιες είναι ακριβώς οι θέσεις αυτών των ανθρώπων που υποστηρίζει, θα μας πει στην καλύτερη περίπτωση μπαρμπούτσαλα. Διάβαζα για παράδειγμα σε μια ανάρτηση του Left Liberal Synthesis (http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2010/09/haiku-monopoly.html) τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν και το θέμα και ένιωσα λίγο μαλάκας με τις εφημερίδες και τους πολιτικούς με αυτά που με τόσο πάθος υποστηρίζουν. Είσαστε σίγουροι ρε παιδιά; Είσαστε τόσο σοφοί που ξέρετε με κάθε λεπτομέρεια τι γίνεται στην οικονομία και το τι πρέπει να γίνει στο μέλλον και εγώ είμαι τόσο χαζός που έχω χάσει τον μπούσουλα; Για παράδειγμα, ξέρω πως αυτοί που μας λένε τι να κάνουμε, είναι αυτοί που εν μέρει προκάλεσαν και εν μέρει ανέχτηκαν αυτά που τόσα χρόνια κάναμε για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Ξέρω πως με πρόφαση το μνημόνιο καταπατώνται και χάνονται εργασιακά δικαιώματα που με αίμα είχαν κερδηθεί, αλλά χωρίς τον μπαμπούλα του δεν υπήρχε ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να γίνει προσπάθεια συμμαζέματος του δημόσιου τομέα. Αλλά προσπαθώντας να συμμαζέψουν κάποια πράγματα που δεν δούλευαν, καταστρέφουν ακόμα και κάποια άλλα που δούλευαν καλά. Μου θυμίζει την ιστορία με τα ολυμπιακά έργα. Μπορεί να τα χρυσοπληρώσαμε, να φτιάξαμε πολλά άχρηστα πράγματα που θα πληρώνουμε για χρόνια, αλλά αν δεν είχαμε πάρει τους αγώνες, ούτε το μετρό θα είχε τελειώσει, ούτε ο προαστιακός θα είχε γίνει, ούτε κάποια νέα γήπεδα θα είχαν δημιουργηθεί, αλλά τελικά μήπως ήταν αυτά προπέτασμα καπνού για να πλουτίσουν κάποιοι και να χρεοκοπήσουμε οι υπόλοιποι; Αλλά έτσι και αλλιώς κάποιοι θα πλούτιζαν εις βάρος του λαού, τουλάχιστο έμεινε κει κάτι. Άξιζε τον κόπο και το κόστος όμως; Μάλλον όχι, αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.
Δεν ξέρω τι γίνεται. Δεν καταλαβαίνω τις διαφορές όλων αυτών των αριστερών κομμάτων και των παρακλαδιών τους που υπάρχουν. Δεν έχω ιδέα αν θα ήμασταν καλύτερα εκτός Ε.Ε. Δεν έχω σαφή άποψη στο θέμα των μεταναστών με τις παρούσες συνθήκες. Δεν συμφωνώ σχεδόν σε τίποτα με τους συνδικαλιστές πως εκπροσωπούν τον κλάδο μου, αλλά δεν ξέρω πως να αντιδράσω μόνος μου όταν υπάρχει λόγος να το κάνω.
Γενικά έχω χάσει τη μπάλα. Γι' αυτό προσπαθώ να μη μιλάω πολύ, να κάνω τα αστειάκια μου με τις ειδήσεις που διαβάζω, να κάνω τη δουλειά μου, να προσπαθώ (όσο μπορώ) να προσφέρω κάτι στους μαθητές μου και απλά περιμένω να δω τι θα γίνει. Ως τότε ή μέχρι τη στιγμή που θα γίνω τόσο έξυπνος όσο ένας δημοσιογράφος ή ένας πολιτικός για να ξέρω τα πάντα ,θα με προβληματίζουν πιο απλά πράγματα.
π.χ.
  • Πότε θα σταματήσει να κάνει ζέστη εδώ για να σταματήσω να ιδρώνω; Πότε θα κατέβουν και εδώ οι βροχές της Αθήνας που τόσο τις θέλω για να γεμίσουν τα πηγάδια και να πλυθεί από μόνο του το αμάξι μου;
  • Πότε θα ξαναπάω στην Αθήνα για να δω τους ανθρώπους που πραγματικά με ενδιαφέρει να είμαι μαζί τους;
  • Θα κερδίσει η ομάδα μου την Κυριακή; Θα καταφέρουμε επιτέλους να ανέβουμε κατηγορία;
  • Τι θα μαγειρέψω αύριο;
  • Τι θα συμβεί σε μερικές μέρες όταν το σχολείο μου μετακομίσει προσωρινά (για κάποια χρόνια δηλαδή) σε ένα πολύ μικρότερο για να γκρεμιστεί το σημερινό και να φτιαχτεί ένα νέο στη θέση του;
  • Το βράδυ να δω ταινία ή να διαβάσω ένα βιβλίο;
  Δεν θα σας κουράσω άλλο. Καλό βράδυ και καλό κουράγιο σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: