Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Τσάμπα μάγκες...

Πολλά blog καυτηρίασαν τις προηγούμενες μέρες, την υποκριτική και αστεία αντίδραση της κυβέρνησης έναντι των εκπροσώπων του Δ.Ν.Τ. , για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της χώρας για την αποπληρωμή του χρέους. Η πώληση είναι δεδομένη και συμφωνημένη. Το πρόβλημα τους ήταν ότι δεν μπόρεσαν να το διαχειριστούν επικοινωνιακά όπως αυτοί ήθελαν, δηλαδή να βάλουν τα παπαγαλάκια τους να πείσουν τον κόσμο ότι αυτό είναι για το καλό του. Δεν θα σχολιάσω κάτι άλλο. Απλά αντιγράφω ένα άρθρο από την σημερινή Ελευθεροτυπία.

Παραδέχτηκαν το πωλητήριο

Με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών κι αφού πρώτα «έστησε» έναν επικοινωνιακό καβγά με την τρόικα, η κυβέρνηση χθες ομολόγησε ότι είχε συμφωνήσει μαζί της το πωλητήριο δημόσιας περιουσίας μέχρι το ύψος των 50 δισ. και ότι έστησε τον καβγά επειδή έσπευσε η τρόικα να ανακοινώσει τη συμφωνία πριν από αυτήν...
Την ίδια στιγμή η επιβεβαίωση της συμφωνίας ερχόταν κι από τις Βρυξέλλες. Παράγοντες της Κομισιόν, αδειάζοντας την κυβέρνηση για τις αντιδράσεις της, δήλωναν ότι τις θεωρούν ακατανόητες γιατί «όλα ήταν συμφωνημένα» και μάλιστα «στην επίτευξη της συμφωνίας δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα».
«Είναι δική μας απόφαση να βάλουμε στόχο τα 50 δισ. Κι ακριβώς επειδή την ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας υπήρξε αυτή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακοινώνουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, άλλος είναι ο ρόλος τους. Αν η ανακοίνωση γινόταν από την κυβέρνηση θα υπήρχε και συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και διαβούλευση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκαλύπτοντας ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος της κυβερνητικής αντίδρασης! Εκτός από τον Γ. Πεταλωτή και πηγές του υπουργείου Οικονομικών χθες διατύπωναν τον ίδιο ισχυρισμό.
Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και να κατευνάσει τις αντιδράσεις, υποστήριξε μέσω του εκπροσώπου της ότι στόχος της δεν είναι η πώληση αλλά η αξιοποίηση με σχεδιασμό, δεδομένου ότι σήμερα η μεγάλη περιουσία του Δημοσίου είναι ακατάγραπτη και αναξιοποίητη. Υποστήριξε ακόμα ότι ο πήχυς των 50 δισ. είναι υψηλός αλλά μπορεί να επιτευχθεί και παρέπεμψε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 7 δισ. μέχρι το 2013 που αποφασίστηκε σε διυπουργική επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αποκαλυπτική, πάντως, των προθέσεων της κυβέρνησης για τη δημόσια περιουσία και τη σχέση της με το δημόσιο χρέος ήταν η ομιλία του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε εκδήλωση του Economic Club της Νέας Υόρκης στις 23 Σεπτεμβρίου 2010. Είχε πει τότε:
«Το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δισ. - ποσό που περίπου ισούται με το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ακίνητα αυτά παραμένουν, ως επί το πλείστον, ανεκμετάλλευτα. Για τον λόγο αυτό, ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μέσω απ' ευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημόσιου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου - εταιρειών "holding"».

4 σχόλια:

Αναχωρητής είπε...

Άντε πότε θα φύγει και αυτός με ελικόπτερο...

SFILTROS είπε...

Για να δούμε...
Αν όμως γίνουν σύντομα εκλογές και τους δώσουμε το ΟΚ να συνεχίσουν, θα πρέπει εμείς να φύγουμε με ελικόπτερο για να γλιτώσουμε.

Αναχωρητής είπε...

Αχαχα ναι, μόνο που εμεις θα φύγουμε κολυμπώντας. Κι εγώ πιστεύω οτι το πάνε για εκλογές. Αν τα κανάλια είναι τοσο ισχυρά ωστε να μας πείσουν και να τους ψηφίζουμε ενω μας κλέβουν, τι να πώ...μια που εισαι εκεί δεν μαθαίνεις να ψαρεύεις καλού-κακού;

SFILTROS είπε...

Ποτέ μην υποτιμάς τις παρωπίδες που φορούν κάποιοι, ειδικά την ημέρα των εκλογών. Η βλακεία είναι ανίκητη. Όσο για το ψάρεμα, θα προτιμήσω τον πατέρα μου που είναι μάστερ. Το νησί είναι κυρίως κρεατοφάγο άλλωστε...